Moto Kurye Çağır

Motor kuryeliği yapanlar, herhangi bir hizmeti veya ürünü bulunduğu noktadan bir başka noktaya ulaştıranlardır. Bu işi genel olarak motor aracılığı sayesinde yapmaları nedeniyle motorlu kurye ismi verilir. Halk içinde ihtiyaç halinde moto kurye çağır hizmeti aranır. Motorlu kuryelik yapanlar takip amaçlı GPS yöntemi ile eş zamanlı bir şekilde takibi yapılmalarından ve kuryelere yine eş zamanlı bir şekilde ulaşma imkanı olduğundan fazlasıyla ilgi görüyor. Motorlu kuryelik işine sahip olmak, diğer mesleklere nazaran daha kolaydır. Motorlu araç sürücü belgesine sahip olan kişiler için başvurabileceği şirket seçeneği oldukça fazladır. Sürücü belgesine sahip olup aynı zamanda kendi motorlu aracı olanlar da aynı şekilde iş bulabilir.

Moto Kurye Çağır
Moto Kurye Çağır

Motorlu Kurye İletişim

Hizmet alan kullanıcılar, hizmeti almadan önce merak ettiği tüm soruları şirkete iletişim adresinden ulaşır. Fiyat, çalışılan bölge, işin gerçekleşme süresi hakkında ve daha nice soruları müşteri iletişim hattından ulaşabilir. Ayrıca taşınan ürün, mal veya hizmetin teslim edilme durumu hakkında eş zamanlı bilgi alabilmek için müşteri şirketle görüşebilir. Bu sayede olası durumlarda şirket müşteriye bilgi vermek amaçlı ulaşır. Motorlu kurye trafikte yaşanan olumsuz herhangi bir durumda, hizmetin teslim edilme süresi bir miktar aşılacak olabilir. Bu durumda motorlu kurye personeli bizzat hizmet alan müşteriye ulaşıp durumu açıklar.

Motorlu Kuryenin Görevi Nedir?

Motorlu kurye personelinin en başlıca yaptığı iş, bir malı veya hizmeti taşımadır. Taşınan malın veya hizmetin fiziki durumu, kurye personelinin ait olduğu sektör grubuna göre değişir. Motorlu kurye personelleri genel olarak yiyecek sektöründe bulunduğu için, yüksek ihtimal ile taşınan ürün veya hizmet yiyecek oluyor. Bir bakımda da lojistik, kargo, posta şirketlerine ait olan kurye personelleri de dosya, özel kargo, posta gibi ürünleri taşıma ve ulaştırma görevini gerçekleştirirler.

Motorlu kurye personelinin başlıca görevlerinden birisi de, istenilen adrese ulaştırmada görevli olduğu malı veya ürünü ulaştırırken temiz, titiz ve dikkatli bir şekilde ulaştırmadır. Ait oldukları firmanın talep ettiği her türlü etkinliğe ve konferanslara dahil olurlar. Verilen işte işin teslim edilmesi için sınırlı bir zaman var ise bu işi tam zamanında, dakik bir şekilde gerçekleştirmelidir.

İşini doğru ve bahsi edilebilir yapabilmek için motorlu kurye personeli, iletişime geçtiği alıcı adresteki muhataplara güler yüzlü ve açıklayıcı olmalıdır. Kurye personeli herhangi bir durumda adresi bulamadığında, çevresindekilerden yardım isteyip veya alıcı ile iletişime geçip adresi bulmakta yardım alabilir.

Kısaca motorlu kurye personelinin görevlerini maddeleyecek olursak;

  • Motorlu kurye personeli adres bilgisine sahip olmalı.
  • Motorlu kurye personeli sorun çözme odaklı olmalı.
  • Motorlu kurye personeli güler yüzlü olmalı.
  • Motorlu kurye personelinin diksiyonu düzgün olmalı.
  • Motorlu kurye personelinin dış görünüşü düzgün olmalı

Bir firmada çalışan firmayı temsil ettiği için, personelin dış görünümü ve diğer özellikleri doğru nitelikte olursa firmanın müşteri gözündeki notunu yükseltir.

Motorlu Kurye Olmak İçin Ne Gerekir?

Motorlu kurye personeli işini yapabilmek için, bir eğitim ve öğretim kurumu diplomasına sahip olmaya gerek yoktur. Motorlu kurye personeli olabilmek için tek yapılması gereken trafikte motorlu araç kullanma belgesi, yani motor sürücü belgesi almak gerekir. Bir başka durumda trafikte motor süren kargo personeli sabırlı ve sinirlerine hakim olan kişiler olması gerekir. Elindeki malı veya hizmeti belirli zaman içerisinde teslim edeceği için acele etmesi gerekir. Trafikte yaşanan herhangi aksaklıkta sakince durumdan kurtulabilmelidir.

Genel olarak motorlu kurye personelinin işi yoğun tempolu olarak geçer. Bu nedenle de yüksek iş temposuna dayanıklı kişiler bu işi yapabilir. İşin tüm şartlarını gözden geçirip, kendisini uygun görenlerin adım atması gerekir. Kişinin nitelikleri bu işe uygun değilse başka işlere yönelmelidir. Sonuç olarak her şeyden en önemlisi bu işi kişinin istekli yapması gerekir. Anlaştığı ve iş başı yaptığı şirketin yararına olabilecek her şeyi yapmalıdır.

Motorlu Kurye Personeli Olma Şartları

Bir firmanın kurye personeli olmak için belirli şartlar vardır. Firmanın kararına göre araç değişiklik gösterir. Firmadan motorlu kurye personel kontenjanı var ise kişi bu işi yapabilmek için ilk olarak motorlu araç kullanabilir raporu yani A, A1, A2 sürücü belgelerinden birine sahip olması gerekir. Ülkemizde genel olarak kurye taşımacılığı küçük hacimli motorlar ile gerçekleştiği için çoğunlukla A2 sınıf motor ehliyeti alınır.

Sürücü belgesi elinde olan kişinin yapması gereken bir diğer iş başvurduğu firmanın aradığı niteliklere sahip olmaktır. Firmadan firmaya değişiklik gösteren bu özelliklere çok dikkat edilmelidir. Şirketin işe almada görevli olan departmanının, alım kararı bu özelliklere bağlıdır. Şirket sizden resmi bilgilerinizi yani adli sicil kaydı, sağlık raporu gibi belgeleri temin edeceği için geçmişte trafikte veya başka bir şekilde ceza veya adli işlem olmamalıdır. Şirketler bu bilgilerin temizliğine çok önem verir.

Bir başka konu da çalışmak istediğiniz firmanın bulunduğu muhitteki adreslere hakim olmalısınız. İşinizin olduğu adresleri kolaylıkla bulmanız şirket gözünde sizi başarılı kılacaktır. O muhitteki adres bire bir bilinmese bile alıcı ile iletişime geçerek kısa sürede anlatılmak istenen yeri bulmak yani sorun çözme odaklı olmak aynı şekilde sizi değerli kılacaktır.

Moto Kurye Çağır
Moto Kurye Çağır

Motorlu Kuryelerin Geliri Nedir?

Motorlu kurye personelinin maaşı genelde asgari ücretin biraz üzerindedir. Fakat bazı durumlarda maaş ve ödemeler değişiklik gösterir. Motorlu kurye personeli firmaya kendi aracıyla çalışacak ise firmayla bu şartları görüşür. Aracın yakıt masrafı, bakım masrafı veya sigorta durumu iş yapılacak şirket ile görüşülüp anlaşılır. Bu işte tecrübeli olan kurye personeli kendi kazancına bahşişlerini de ekleyince güzel kazançlar elde edebilir. Tabi ki müşterinin bahşiş vermesi için, malın veya hizmetin doğru ve zamanında ulaştırılması gerekir. Hizmet sağlanırken her durumda müşteriyle bilgi verilmesi gerekir.

Motorlu Kuryelik İşinin Riskleri

Her işte olduğu gibi motorlu kuryelik işinin de riskleri vardır. Genel olarak motorlu kurye personeli trafikte ulaşım sağladığı için çeşitli riskler taşır. Trafikte kurallara uymayan sayısız şoförler bulunuyor. Bazen sürücü tüm kurallara uysa da bir diğer sürücünün sorumsuzları nedeniyle zarar görebiliyor.

Motorlu kuryelik yapan kişide, şirketinin sağladığı olanaklar dahilinde tüm teçhizatlar bulunmalıdır. Kask, eldiven, dizlik ve dirseklik gibi motorlu sürücüyü koruyan teçhizatlar trafikte bir nebze korunmaya yetecektir. Kullanılan aracın bakımları zamanında yapılmalıdır. Motorlu kuryelik işi her zaman yani her mevsimde yapılabildiği için kış mevsimi şartlarında biraz daha zorlaşabiliyor.

Motorlu kuryelik işinin riskleri dahilinde şirketin ve kurye personelinin dikkat etmesi gerekenleri şöyle söyleyebiliriz;

  •  Kuryenin trafikte bedenini koruyucu teçhizata sahip olması.
  •  Kuryenin kullandığı aracın bakımlarının yapılmış olması.
  •  Kuryenin sürekli yoluna ve etrafına odaklanması.
  •  Kış şartlarına uygun donanıma sahip olması.

Bunun gibi temel önlemler alındığında, motorlu kurye personeli ve çalıştığı şirket olası risklerden uzaklaşır.

Motorlu kurye personeli trafikte tüm kurallara eksiksiz uymalıdır. Trafik içinde firmayı temsil eden kurye personeli çıkış noktasından teslim noktasına kadar tüm kurallara hakim olmalıdır.

Paylaş
Başa Dön