Kuryeyi Teslim Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Günümüzdeki büyük tüketim çılgınlığını düşünecek olursak bu tüketim aşkı birçok sipariş demek. Gerek internetten gerekse mağazaya gidip sonradan evimize gelen ürünleri teslim alırken bazı konularda dikkatli olmamız gerekebilir. Özellikle çok fazla internet alışverişi yapanlar bu maddeleri daha iyi bilir.

Eğer bilmiyorsa sıkıntı yaşamamak için mutlaka öğrenmelidir. Çünkü sonrasında bazı sıkıntılar çıkabilmektedir. Bazı kargo şirketleri veya ürünü aldığınız mağaza ile sonradan tartışmalara girmek istemiyorsanız bu yazıyı dikkatli bir şekilde okumalısınız. Daha önce çoğumuzun aklına kuryeyi teslim alırken nelere dikkat edilmelidir sorusu gelmese de sorumlu bir tüketici olarak bu sorunun cevabını hepimiz aramalıyız.

Dikkat Edilecekler

Dikkat edilecek maddeler;

  • Ürünü teslim alırken imzalara dikkat edilmeli
  • Kurye şubeye dönmeden ürününüzü kontrol edin
  • Ürününüzün kutusunu kontrol edin
  • Ürünü teslim aldıktan sonra hasarı fark ederseniz ne yapabilirsiniz? Şeklinde sıralanabilir.

Bu maddeleri biraz daha açabiliriz.

Ürünü Teslim Alırken İmzalara Dikkat Edilmeli

Ürün teslim alındığı esnada kuryeniz sizden imza istediğinde ve imzaladığınızda ürünü eksiksiz, hiçbir kusuru olmadan teslim aldığınıza dair imza atmış olursunuz. Özellikle kırılabilecek, zarar görebilecek bir şey sipariş ettiyseniz mutlaka açıp kusuru var mı diye bakmak istediğinizi söylemelisiniz.

Eğer kurye açmanıza karşı gelirse imza attığınız kağıda ürün kontrol edilmeden teslim alındı tarzı bir not düşebilmeniz mümkün. Böylece gelen ürünün kusuru sizin suçunuz gibi görünmez ve değiştirmek sizin için çok daha kolay olur. Ama tabi ki kimseyi zan altında bırakmamak adına kuryenizin ürünü açmanıza izin vermesi iki taraf için de çok daha iyi olacaktır. Sonuçta gelen ürün zaten sizin ürününüz siz açıp kullanacaksınız

Kurye Şubeye Dönmeden Ürününüzü Kontrol Edin

Kurye eğer ürünü açmanıza izin vermeyip imza isterse imzaladıktan sonra hızlıca ürünü kontrol etmelisiniz. Bu işlemi kurye gitmeden önce yapmalısınız. Eğer sipariş ettiğiniz üründe herhangi bir problem varsa kurye hala yanınızdayken ürünü onunla birlikte tekrar şubeye gönderebilirsiniz.

Hasar kaydı yapabilirsiniz. Eğer siz kağıdı imzaladığınız için size gelen kurye ürünü teslim almak istemezse kurye gittikten sonra kargo şubesi ile iletişime geçip sorununuzu anlatabilirsiniz.

Konuştuğunuz görevliye imzalamadan önce ürünü açmama izin verilmedi şeklinde açıklama yaparsanız ürünü iade almak için size bir eleman göndereceklerdir. Eğer kargo şirketi sorununuzu çözmeye yanaşmazsa o zaman ürünü aldığınız firma ile iletişime geçebilirsiniz. Onlar kargo şirketi ile temas kurarak sorununuza çözüm bulacaklardır.

Kuryeyi Teslim Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kuryeyi Teslim Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ürün Geldiğinde Kutusunu Kontrol Edin ​​​​​

Ürün geldiğinde kutusunu gözünüzle muayene edebilirsiniz. Kutunun dışında herhangi bir ezilme tarzı bir hasar varsa bu ürünü almak istemeyebilirsiniz. Bunu dile getirdiğinizde kurye içini açmanıza izin verir. Ürünün sağlamlığını kontrol edersiniz ve sağlam değilse tutanak tutturursunuz.

Ama dikkatli olmalısınız çünkü kutuda bir sorun varsa kurye bu sorunu saklayacak şekilde eğitim aldığından bunu sizden saklayacaktır. O yüzden dışını iyice kontrol etmeli ve bu konuda dikkatli olmalısınız. Kutuyu ezildiği bir yer olmadan hasar görmeden düzgün bir şekilde teslim alma hakkına sahipsiniz.

Ürünü Teslim Aldıktan Sonra Hasarı Fark Ederseniz Ne Yapabilirsiniz?

İmza attığınız için şubeyi arayıp hasar kaydı isteseniz dahi bu sizin için zor olacaktır. Teslim aldığınıza dair imza olduğu için kargo şubesi teslim almak istemeyebilir. Yine de arayıp denemekte her zaman fayda var. Rica ederseniz düşük bir ihtimal dahi olsa yardımcı olabilirler.

Bunun olmadığı durumda ürünü aldığınız firmayı arayıp durumu anlatabilirsiniz. Eğer mobilya tarzı bir şey satın aldıysanız hasarlı parçanın yedeğini size gönderebilirler. Bu şekilde sorununuzu çözmüş olursunuz. Veya kargo şirketinde suç bulunursa sizin tekrar konuşmanıza gerek kalmadan ürünü aldığınız firma kargo şirketini arayarak gerekli şikayeti yapacaklardır.

Taşınması Yasak Kargolar Nelerdir?

Kargo size ürünleri gönderme kolaylığı sağlasa da bu bazı ürünler için geçerli değildir. Hangi kargo şirketine giderseniz gidin bazı şeyleri kargo ile gönderemezsiniz.

Bunları:

  • Nakit para, senet, çek ve benzeri ürünler
  • Altın ya da değerli taşlar
  • Döviz gibi kıymetli evraklar
  • Taşınması sırasında bozulabilecek et süt ve benzeri gıdalar
  • Akıcı, patlayıcı, yanıcı, zehirleyici her türlü madde
  • Canlı veya tıp testlerinde kullanılmak için gerekli cansız varlıklar
  • Diğer kargolara zarar verebilecek olan 100 kilodan fazla tek parça ürünler
  • Ambalajı olmayan gönderiler
  • Taşıma sırasında kırılıp diğer kargolara zarar verebilecek ürünler
  • Kolilenmiş olanlar dışındaki ev eşyaları şeklinde sıralanabilir.

Bu maddeler daha detaylı incelenebilir, buradaki birkaç maddeye farklı tolerans gösterilebilir. Örneğin 100 kilo üzerindeki kargolar belli şartlarda ve boyda olmak şartıyla kargoya verilebilir. Bunu net bir şekilde öğrenebilmek için kargo şirketinizle iletişime geçebilir veya kargo şirketinizin internet sitesinden merak ettiğiniz her sorunun cevabını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Her kargo şirketinin sitesinde siz merak ettiğiniz soruları öğrenebilin diye sıkça sorulan sorular kısmı bulunmakta.

Kargo Gönderirken Veya Teslim Alırken Kimlik Göstermeli Miyim?

Bir kargo gönderirken veya kargoyu teslim alırken kimlik göstermeniz gerektiğinde göstermelisiniz. Kimlik ibrazı yasal bir zorunluluktur. Bu nedenle kullanacağınız kargo şirketi hangi şirket olursa olsun kimliğinizi görmek yasal haklarıdır.

Kargo gönderimi yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının;

  • Kimlik numarasına
  • Kimlik belgesinin türü ve numarasına
  • Adresi ve imza örneğine
  • Varsa telefon numarasına
  • Elektronik posta adresine
  • Mesleğine ilişkin iş bilgilerine erişmek isteyebilirler.

Ayrıca bir kanuna göre göndericinin adres ve kimlik bilgilerini doğru ve eksiksiz verme zorunluluğu vardır. Aksi takdirde kargo şirketi gönderiyi taşımayacağını bildirme hakkına sahiptir. Bu kadar önlemin alınmasının sebebi göndereceğiniz ürünlerin güvenliğidir. Örneğin diğer ürünlere zarar vermeyecek bir şey gönderirseniz bu başkaları için de geçerli olacağından ürününüz size zarara uğramadan ulaşır.

Kargolar ve Haklarımız

Kargolarımızı teslim alırken birçok hakkımız bulunmakta. Unutmayın ki yönetmelikler ve kurallar müşteri ürünlerinin güvenliği ve müşteri memnuniyetini kazanmak adına yapılır. Yani kargo şirketi başka bir ürünün girişine izin vermiyorsa bu hareket bizim gönderdiğimiz ürünü korumak adınadır. Kurallar kişiden kişiye değişmez, herkes için geçerlidir. Diğer paragraflarda bahsettiğimiz haklar da yine bizim aleyhimize haklardır. Sadece kargo şirketi sorumluluğun bizim üzerimizde olduğu durumlarda hak talep edebilir.

Bu hak yine bizim onlara verdiğimiz haktır. Bu yüzden imzaladığımız şeylere dikkat etmeli, haklarımızı iyice araştırmadan hareket etmemeliyiz. Karşı taraf bize haklarımızı bildirmese dahi bizim bunun bilincinde olmamız işimizi çok daha kısa sürede halledebilmemizi ve sorunumuzun hallolmasını sağlar. Bu hakları başka nereden öğrenebiliriz diye düşünecek olursanız bütün kargo şirketlerinin internet üzerinde siteleri mevcuttur. Her sitede sormak istediğiniz soruyu arama çubuğuna yazarak haklarınızdan haberdar olabilirsiniz.

Ayrıca öğrenmek için onların sitesine girmenize de gerek yok. Farklı sitelerde de işinize yarayacak makaleler bulabilirsiniz. İnternetten araştırmak istemiyorsanız kullanmak istediğiniz ya da kullandığınız kargo firmasının müşteri hizmetlerine bağlanabilir, merak ettiğiniz soruları sorarak hem onların haklarını hem kendi haklarınızı detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Kargo ve kurye yönetmeliği hakkındaki yazılar işinize yarayacaktır. Sitemize kuryelik ve başka konularla ilgili bilgi almak için göz atabilirsiniz.

Paylaş
Başa Dön